info-icon

0

Διατροφικά Μυστικά για Καλύτερη Απόδοση στο Γραφείο

Διατροφικά Μυστικά για Καλύτερη Απόδοση στο Γραφείο

Το απαιτητικό εργασιακό ωράριο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη σωστή τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, και κάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στο γραφείο, να μοιάζει ακατόρθωτη! Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, συχνά, μας απομακρύνει από το σπιτικό ή μαγειρευτό φαγητό και μας οδηγεί σε διατροφικά λάθη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να προσαρμόσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με γρήγορα και θρεπτικά σνακ στις έντονες συνθήκες της καθημερινότητας!

 

Ποια είναι τα διατροφικά λάθη που κάνουμε;

Ο μέσος άνθρωπος θα περάσει περίπου 90.000 ώρες στο χώρο εργασίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για πολλούς ανθρώπους, η πλειοψηφία αυτών των ωρών, θα δαπανηθεί κοιτάζοντας μια οθόνη υπολογιστή και εκτελώντας πολύπλοκα καθήκοντα. Αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν υψηλά επίπεδα εστίασης, προσοχής και συγκέντρωσης. Έτσι, η έλλειψη χρόνου και το πρωινό άγχος, εμποδίζει τη λήψη πρωινού γεύματος, το οποίο σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών μελετών, συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο και την απώλεια βάρους. Πέρα όμως από το πρωινό, θα πρέπει να προμηθεύουμε συνεχώς με καύσιμη ύλη το σώμα και τον εγκέφαλό μας! Το στρες και ο φόρτος των εργασιακών μας καθηκόντων αποτελούν συνήθη αιτία για να παραμείνουμε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παραλείπουμε σημαντικά γεύματα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πνευματική και σωματική λειτουργία. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν γρήγορα γεύματα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος, τα οποία είναι πιο δύσπεπτα και προκαλούν υπνηλία και εύκολη κόπωση στη δουλειά. Ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουμε είναι να καταναλώνουμε το μεσημεριανό ή το σνακ μας “ασυνείδητα”, ενώ απαντάμε σε e-mail ή γράφουμε μηνύματα, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε το αίσθημα του κορεσμού.

 

Tips για… καλύτερη απόδοση

Η καλή δίαιτα από το πρωινό φαίνεται!

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις εύκολες-έτοιμες λύσεις της τυρόπιτας ή του κρουασάν και αφιερώστε 10 λεπτά για να ετοιμάσετε και να φάτε το πρωινό σας πριν φύγετε για τη δουλειά. Εάν σας είναι δύσκολο να φάτε πολύ νωρίς το πρωί, μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο φρούτο προτού φύγετε από το σπίτι σας και να πάρετε το υπόλοιπο πρωινό σας στο γραφείο για να το φάτε μόλις φτάσετε με το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ. Ένα πλήρες πρωινό, εμπεριέχει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά ή φρούτα. Καλές επιλογές πρωινού είναι:

  • Αραβική πίτα με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
  • Αυγά βραστά με φρυγανιές
  • Γιαούρτι με φρούτα και σπιτική granola
  • Φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και μπανάνα

 

Βάλτε το τάπερ στη ζωή σας!

Οργανώστε τα γεύματά σας από το σαββατοκύριακο και ταξινομήστε το φαγητό σε τάπερ, όπου θα το φυλάξετε στο ψυγείο και θα το παίρνετε καθημερινά στη δουλειά!

 

Μπορείτε να φάτε και “πράσινα”

Αν υπάρχει ψυγείο στη δουλειά, μπορείτε να αποθηκεύσετε λαχανικά και φρούτα της αρεσκείας σας, έτσι ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα, για να συνοδεύσετε το γεύμα σας και να έχετε την εναλλακτική του φρούτου ως υγιεινό σνακ. Ένα ποιοτικό γεύμα στη δουλειά μπορεί να σας εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερη πέψη.

 

Νερό: μην το ξεχνάτε!

Η σοβαρή (και παρατεταμένη) αφυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα επεξεργασίας και ερμηνείας οπτικών πληροφοριών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια μείωση των επιπέδων αφυδάτωσης μόλις 2% του σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κόπωση και μειωμένα επίπεδα επαγρύπνησης.

 

Απόλαυσε το διάλειμμα σου για φαγητό

Φροντίστε να τρώτε σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, αφιερώνοντας τουλάχιστον 15-20 λεπτά στο ελαφρύ σας γεύμα. Αποφύγετε την ενασχόληση με εργασιακά καθήκοντα και προτιμήστε το μεσημεριανό σας να συνοδεύεται από χαλαρές συζητήσεις με συναδέλφους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Horikawa C, et al., (2011). Skipping breakfast and prevalence of overweight and obesity in Asian and Pacific regions: a meta-analysis. Prev Med. 53(4–5):260–267.
  2. Betts, J.A., et al., (2014). The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. Am J Clin Nutr, 100(2): p. 539-547.
  3. Fong, M., et al. (2017). "Are large dinners associated with excess weight, and does eating a smaller dinner achieve greater weight loss? A systematic review and meta-analysis." The British journal of nutrition 118(8): 616-628.
Up icon