info-icon

0

Διατροφικά tips για επιστροφή στο σχολείο

Διατροφικά tips για επιστροφή στο σχολείο

Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος τους, τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία και είναι μια καλή ευκαιρία για υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών τόσο από τα παιδιά αλλά και από όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας! Το κλειδί για να μπορέσουν οι μαθητές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς είναι εύκολες, πρακτικές και υγιεινές λύσεις!

 

Βασιλικό… πρωινό

 

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες που δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς, είναι το πρωινό, το οποίο δίνει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια, αλλά και πληθώρα βιταμινών και μετάλλων. Ψωμί με αυγό, ένα τοστάκι, ψωμί με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, γάλα με βρώμη, είναι μερικά πρωινά που περιέχουν σε ισορροπία όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των παιδιών.

 

Μην παραλείπετε το κολατσιό!

 

Οι μαθητές, ωστόσο, έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα αναπτύσσονται. Συνεπώς χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και δεν πρέπει να παραμένουν νηστικοί για πολλές ώρες. Έτσι, πέρα από το χορταστικό πρωινό, εξαιρετικής σημασίας, είναι και το δεκατιανό ή αλλιώς κολατσιό. «Η παράλειψη του κολατσιού, όπως και του πρωινού, έχει συσχετιστεί με χειρότερες διατροφικές συνήθειες, μειωμένη απόδοση, μειωμένη συγκέντρωση και πιο κουρασμένα παιδιά».

Ένα υγιεινό κολατσιό, βοηθά στη σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών, καθώς αυξάνει τη σωματική απόδοση και μειώνει την πιθανότητα τραύματος! Οι νέοι κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας, απαιτούν υγιεινότερα τρόφιμα στα κυλικεία, περισσότερα προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Έτσι λοιπόν, οι γονείς μπορούν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τις υγιεινές επιλογές του κυλικείου ή να προετοιμάσουν τα σνακ από το σπίτι! Δίνοντας κολατσιό από το σπίτι τα παιδιά καταναλώνουν τη μερίδα του κολατσιού που τους αναλογεί, λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και χορταίνουν πολύ περισσότερο!

 

 

Μερικές νόστιμες, με υψηλή θρεπτική αξία επιλογές είναι οι παρακάτω:

 

  • Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή ζελέ με φρέσκα φρούτα
  • Δύο φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως ή μία αραβική ολικής αλέσεως με τα ακόλουθα: α) κασέρι light ή φέτα light ή ανθότυρο ή τυρί cottage ή μυτζήθρα με γαλοπούλα β) ταχίνι με μέλι.
  • Σπιτικές πίτες π.χ. τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα, σπιτικό κέικ σε διάφορες γεύσεις π.χ κέικ πορτοκαλιού, καρότου, σπιτική πίτσα με δική σας ζύμη, φρέσκια τομάτα, τυρί και λαχανικά όπως πιπεριά, μανιτάρια και κρεμμύδι, σπιτική κρέπα. Δώστε έμφαση στην ποικιλία και φροντίστε τα σνακ με μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης, όπως τα κέικ, να τα έχουν ως σνακ τα παιδιά λιγότερες φορές την εβδομάδα.

 

Ποικιλία στην ενυδάτωση


Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και σίγουρα όταν λέμε για υγρά το νερό είναι το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, όμως δεν είναι και το μόνο μέσο ενυδάτωσης. Το γάλα, οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων, το χαμομήλι ή τα σμούθιζ είναι και αυτά μέσα ενυδάτωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας ποικιλία υγρών πετυχαίνουμε πιο εύκολα τον στόχο μας για ενυδάτωση. Οπότε, βάλτε ποικιλία!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά είναι σε θέση να μάθουν και να υιοθετήσουν τον ισορροπημένο τρόπο ζωής. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία, «ρουφάνε τη γνώση» σαν σφουγγάρια! Το μόνο λοιπόν που πρέπει να κάνουν οι γονείς και οι ειδικοί διαιτολόγοι, είναι να γίνουν σωστοί καθοδηγητές!

Και να θυμάσαι: Στο blog του forky θα βρεις χρήσιμες διατροφικές συμβουλές και προτάσεις!

 

  1. Fisk M. What Are the Benefits of Children Eating Snacks During School? Available on: https://www.livestrong.com/article/502592-what-are-the-benefits-of-children-eating-snacks-during-school/
  2. Correa-Burrows P.,  Rodríguez Y., Blanco E., Gahagan S., Burrows R. Snacking Quality Is Associated with Secondary School Academic Achievement and the Intention to Enroll in Higher Education: A Cross-Sectional Study in Adolescents from Santiago, Chile. 2017 May; 9(5): 433.
  3. ood and nutrition policy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. Programme for Nutrition and Food Security. WHO Regional Office for Europe. Copenhagen 2006. Available on: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0019/152218/E89501.pdf
Up icon